zondag 21 september 2014

Radicaal

Wat is een betere wereld, een wereld met meer of minder leed? Wat als je met een paar knoppen het leven op aarde kan besturen: kies je voor meer of minder leed?

De meeste mensen zullen voor minder leed kiezen. Het mooie is: deels zitten wij aan de knoppen. Onze keuzes hebben een impact op het leven van anderen. Wij kunnen kiezen voor minder leed, maar we doen het niet. Want veganisme is afwijkend en dus extreem. We vinden dierenleed wel erg en dat moet allemaal wel wat minder, maar om zo'n radicaal standpunt in te nemen, dat gaat te ver. De waarheid ligt een beetje in het midden. Af en toe wat minder vlees ofzo.

Gelul natuurlijk. Als de waarheid in het midden lag, zouden we slaven nog maar 20 stokslagen geven in plaats van de gebruikelijke 40. Maar goed, wie denkt er werkelijk onafhankelijk? Één van de sterkste mechanismen in de mens is dat zijn of haar mening bepaald wordt door de gewoonten en opvattingen van de sociale omgeving. Veel mensen hebben last van oversocialisatie. Zonder dat ze het door hebben overigens. Het argument dat de meerderheid iets doet of vindt ís natuurlijk helemaal geen argument. Een misdaad is ook een misdaad als iedereen die begaat.

Feit is dat zolang je dierlijke producten eet, je onderdeel bent van het probleem. Kan ik ook niks aan doen. Natuurlijk, je kan onwetend zijn. Maar je bewust onwetend houden is iets anders. Iedereen kan deel van de oplossing worden. Maar dat zal wel te ver gaan. Persoonlijk snap ik niet zo goed hoe de keuze voor het goede te ver kan gaan. Ik vind maar één ding te ver gaan en dat is het maken van slachtoffers.

Ik heb er dan ook geen respect voor als mensen wel dierlijke producten eten. Dat gaat trouwens al helemaal te ver. Dan stel ik me niet constructief op. Dat schijnt belangrijker te zijn dan het volgen van de rede. Want als ik zeg dat ik er wel respect voor heb, dan spreek ik mezelf natuurlijk ontzettend tegen. Ik zeg dat ik tegen het mishandelen van dieren ben en aan de andere kant zeg ik dat het oké is. Onvoorwaardelijk respect voor andere opvattingen kan ontzettend gevaarlijk zijn en leiden tot tolerantie van het kwade.

Niet dat dit schrijven helpt overigens, het zal vast te radicaal zijn. Of de verkeerde toon hebben. Het debat moet in ieder geval vooral niet op de inhoud gevoerd worden. Logisch, dat zal verloren worden.

2 opmerkingen:

  1. Goed stuk Willem! Vind het niet te radicaal maar juist een duidelijk betoog.Het sociale invloed argument is inderdaad verklarend voor een hoop misstanden in deze wereld. Alhoewel het een duidelijk evolutionair voordeel heeft opgeleverd en nog steeds doet. Maar hoe de routine van gewoonte te doorbreken blijft de 'hamvraag' ;). En de keuze voor het goede is volgens mij een wezenlijk onderdeel van het mens zijn, al helemaal vanuit de deugdethiek. Maar dat deze keuze alleen gemaakt kan worden met een duidelijke wil/ ethische overtuiging en een sterk karakter (tegen de stroom in gaan) is vooral op het gebied van voedsel een cruciaal punt (naar mijn mening). Ben zelf sinds een half jaar vegetariër geworden en ben nu aan het overwegen om ook de stap te maken naar veganisme, al zal dit eerst in kleine stapjes gaan. Vraagje: heb je als overtuigd veganist ook ethische bezwaren bij het eten van insecten en micro-algen? Momenteel eet ik namelijk microalgen (chlorella en spirulina) dagelijks om aan voldoende voedingsstoffen te komen. En ook van plan om meer insecten te eten puur voor het stimuleren van deze markt (tbv. bijdrage aan mondiale voedsel- en energievraagstuk) en voor de hoogwaardige proteïnen..
    Maar goed, keep up the good work!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Uriël, excuus voor mijn wat late reactie, ik had geen melding ontvangen van je reactie. Ik heb geen bezwaren tegen het eten van algen, dit zijn planten, die vaak ook erg goed te kweken zijn (in zout water tanks bijv.) zonder dat er iemand leed wordt aangedaan. Veel algensoorten zijn erg rijk aan belangrijke mineralen (al is dat geen ethische reden om iets te eten - immers: stel dat bepaalde dieren of mensen erg rijk zijn aan gezonde mineralen - maar het is in dit geval een mooi bijkomend voordeel). Insecten eet ik zelf niet. Insecten zullen minder kunnen lijden dan zoogdieren, maar toch hebben ze zeker een vermogen tot lijden (voor zo ver ik weet en ik zou eigenlijk wel een aantal studies hierover willen lezen) en je zal vele aantallen moeten eten, dus vele insecten moeten doden. Ik zie meer heil in een gebalanceerd plantaardig dieet.

      Verwijderen